Bilsem Müzik Alanından Değerlendirmeye Alınacak Öğrencileri Neler Bekliyor? - Bilsem Online

Bilsem Müzik Alanından Değerlendirmeye Alınacak Öğrencileri Neler Bekliyor?

Bireysel Değerlendirmeye müzik alanından girecek olan öğrencilerimizi 4 aşamalı bir uygulama bekliyor.

Google PlayApp Store
9 Mayıs 2019

Bilim ve sanat merkezleri için  bireysel değerlendirmeye müzik yetenek alanından girecek minik dostlarımız için tanıtım videoları hazırlanarak yayınlandı. 

Müzik yetenek alanında bireysel değerlendirmeye girecek tüm öğrenciler yayınlanan videolardaki kriterler doğrultusunda bireysel değerlendirmeye alınacaktır.

Video için tıklayınız. (Bilsem Bireysel Değerlendirme Tanıtım Videosu I)

Video için tıklayınız. (Bilsem Bireysel Değerlendirme Tanıtım Videosu II)

Müzik Yetenek Alanı Bireysel Değerlendirme Kriterleri

Kriterler ve Soru Sayıları Müzik yetenek alanı bireysel değerlendirme sürecinde “Müziksel İşitme/Bellek” ve “Müziksel Farkındalık” olarak iki temel alan bulunmaktadır. Uygulamada kullanılan soru sayıları aynı olmakla beraber sorular sınıf seviyelerine göre farklı hazırlanmıştır. Müziksel İşitme/Bellek alanına ait soru türleri ve sayıları aşağıdaki gibidir.

 

A.      Müziksel İşitme/Bellek

Bu alan, uygulama sırasında adaya dinletilen ses ve ezgilerin vokal yolla, ritimlerin ise kalemle vurularak tekrarını içermektedir. Ayrıca adaydan, dinletilen/verilen bir ezgiyi farklı iki tonaliteye vokal olarak aktarması da istenecektir.                               

Tek Ses Tekrarı

Uygulayıcı tarafından “Bu aşamada sırayla 4 ayrı ses duyacaksın. Her bir sesi duyduktan sonra NA ya da LA hecesiyle tekrar et.” yönergesi verilecektir.

Çift Ses Tekrarı

Uygulayıcı tarafından “Bu aşamada aynı anda duyulan iki sesi bize ayrı ayrı NA ya da LA hecesiyle tekrar et. Bu sesler toplam 4 tane olacak.” yönergesi verilecektir.

Üç Ses Tekrarı

Uygulayıcı tarafından “Bu aşamada aynı anda duyulan üç sesi bize ayrı ayrı NA ya da LA hecesiyle tekrar et. Bu sesler toplam 2 tane olacak.” yönergesi verilecektir.

Ezgi Tekrarı

Uygulayıcı tarafından “Bu aşamada verilen ezgiyi dikkatle dinle. Ardından aynı ezgiyi kendi sesinle NA ya da LA hecesiyle tekrar et. Bu ezgiler toplam 3 tane olacak” yönergesi verilecektir.

Ritim Tekrarı

Uygulayıcı tarafından “Bu aşamada verilen ritmi dikkatle dinle. Ardından aynı ritmi kalemle ya da elinle vurarak tekrar et. Bu ritimler toplam 2 tane olacak” yönergesi verilecektir.

Aktarım

Uygulayıcı tarafından “Bu aşamada ‘Yaşasın Okulumuz’ şarkısını duyduğun seslerden başlayarak söyle.” yönergesi verilecektir.

B.      Müziksel Farkındalık

Bu alanda adayın müziksel farkındalığını ölçmek için dört ayrı soru sorulacaktır. Adaylardan seçenekler arasından farklı olanı bulması istenecektir. Müziksel farkındalık, müziğin içselleştirilmesine dönük bir alan olup, adayın dinlediği müzikteki müzikal derinliği alımlama ve müzikal bileşenleri belirleme becerisine ilişkin bir alandır.

                     

Tempo Farkındalığı

Tek bir müzikal cümlenin üç kez dinletilmesi ve homojen tempo değişikliğinin (örneğin rubato) hangisinde olduğunun ayırt edilmesine yönelik bir soruyu içermektedir.

Gürlük Farkındalığı

Tek bir müzikal cümlenin üç kez dinletilmesi ve gürlük farklılığının (örneğin cresscendo) hangisinde olduğunun ayırt edilmesine yönelik bir soruyu içermektedir.

Artikülasyon Farkındalığı

Tek bir müzikal cümlenin üç kez dinletilmesi ve artikülasyon farklılığının (örneğin staccato) hangisinde olduğunu ayırt edilmesine yönelik bir soruyu içermektedir.

Çalgısal Tını Farkındalığı

İki sesli bir müzikal cümlenin üç kez dinletilmesi ve çalgılama farklılığının hangisinde olduğunun ayırt edilmesine yönelik bir soruyu içermektedir (örneğin A=iki klarnet, B=klarnet ve obua, A=iki klarnet).

 

Bilsem Online Uygulamalarını Şimdi Keşfet

Bilsem Online mobil uygulamasını ücretsiz indirebilirsiniz. Bilsem Online mobil uygulaması Google Play veya App Store’da.

Google PlayApp Store