2019-2020 Eğitim Dönemi Bilsem Sınav Takvimi - Bilsem Online

2019-2020 Eğitim Dönemi Bilsem Sınav Takvimi

MEB'e bağlı bilim ve sanat merkezlerine alınacak özel yetenekli öğrencileri belirlemek üzere 2019-2020 eğitim öğretim yılında yapılacak olan öğrenci tanılama ve yerleştirme sürecine ait kılavuz yayımlanmıştır.

Google PlayApp Store
8 Kasım 2018

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Bilim ve Sanat Merkezlerine alınacak özel yetenekli öğrencileri belirlemek üzere 2019-2020 eğitim öğretim yılında yapılacak olan öğrenci tanılama ve yerleştirme sürecine ait kılavuz yayımlanmıştır.

Bilim ve sanat merkezlerine öğrenci seçimi 1, 2 ve 3. sınıf seviyelerinde sınıf öğretmenleri tarafından yetenek alanlarına göre aday gösterilen öğrenciler arasından yapılacaktır.

Öğrencilerin yetenek alanlarına göre aday gösterilme işlemleri  25 Kasım-06 Aralık 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.

 

25 Kasım- 06 Aralık 2019 tarihleri arasında öğretmenler tarafından "gözlem formları" doldurulacak.

04 Ocak - 19 Nisan 2020 tarihleri arasında, belirlenen merkezlerde grup tarama uygulaması yapılacak.

22 Nisan 2020  grup tarama uygulama sonuçlarının meb.gov.tr adresinden öğrenebilirsiniz.

01 Haziran - 28 Ağustos 2020 tarihleri arasında grup tarama uygulamasında başarılı olan öğrenciler yetenek alanlarına göre (genel zihinsel, resim ve müzik) kendisine bildirilen tarih ve saatte bireysel değerlendirmeye alınacak.

Bilim ve Sanat Eğitim Merkezleri'ne (Bilsem) yerleştirme sonuçları 04 Eylül 2020 tarihinde meb.gov.tr adresinden duyurulacak. Bilim Sanat Merkezlerine yerleşmeye hak kazanan öğrenciler için kayıtlar 07 Eylül - 02 Ekim 2020 tarihlerinde gerçekleştirilecek.

 

Bilsem Sınavı İçin Nasıl Hazırlık Yapılır? 

 Bilsem sınavı 2 aşamadan oluşmaktadır.

1.Aşama: Grup tarama uygulaması

2.Aşama: Bireysel yeteneklerin değerlendirilmesi 

Birinci aşama Bilsem Sınav Soruları genel bir sınav niteliği taşımaktadır. Şimdiye kadar Wichsler, Kaufman, ve Anadolu-Sak zeka testleri kullanılmıştır.

  Bu testlerde çocukların uzun süreli bellek, sözel becerileri ile birlikte dikkat görset algı ve üç boyutlu algılama gibi performansa dayalı testlerden oluşmaktadır. Çocuğunuz ne kadar zeki olursa olsun pratik yapmaksızın bu testlere tabi tutulması potansiyel zeka katsayısının tespitinde negatif sapmalara sebep olabilir. Bilsem ONLINE özel geliştirilmiş soruları ve Bilsem Sınav sistemine uygun kullanımı ile çocuklarınızı Görsel Zeka, Dikkat, Mantık, Muhakeme, Çözümleme alanlarında hem geliştirir hem de Bilsem Sınavına hazırlanmak için gerekli en iyi altyapıyı sunar.

Bilsem sınavına hazırlık paket seçenekleri için lütfen tıklayınız 


Zeka Eğitilebilir mi? Geliştirilebilir mi?

Zekanın geliştirilebilir olduğu konusunda bilim insanları aynı fikirdedir. Mevcut zekamızın büyük kısmı kalıtımsaldır. Çevresel faktörlerin etkisi elbette göz ardı edilemez. Ancak çevresel etkilerle edinebildiğimiz yeteneklerimiz yaklaşık 16 yaşana kadar hızla gelişir. Sonrasında ise gelişim hızı yavaşlar. Çok sayıda IQ sorusu çözerek IQ testlerindeki skor artırılabilir ancak bu gerçek bir zeka artışı olarak değerlendirilemez. Ancak eğitim alınan ortam ve yapılan tüm hazırlıklar kişilerin sosyal hayatta daha başarılı olmasının kapısını açtığı da inkar edilemez.

Bilsem Sınavı’nın ilk aşaması için çıkmış soruları çözmek ve  bu alan için ayrı bir hazırlanma takvimi oluşturmak çocuğun başarılı olması için gerekli altyapıyı sağlayacaktır.

Bilsem Online Bilsem Sınavı 1. Aşama için gerekli tüm altyapıyı site içeriğinde sağlamakla birlikte çocukların genel seviyelerinin tespiti içinde önemli istatistikler sunmaktadır.

 Bilsem 2. Aşama Sınav Soruları – Çıkmış Sorular

Bu aşamada çıkan sorular ve mülakat yöntemlerine yönelik stabil bir kaynak bulmak mümkün değildir. Çünkü çocuklar 2. Aşamaya zeka ölçeği sınav sonuçlarına göre “Yeteneklerinin Değerlendirilmesi” için davet edilmektedirler.

Bu nedenle BİLSEM sınavı 2. Aşama için yapılması gerekenler şu şekilde özetlenebilir. 

Çocuğunuz BİLSEM’e müzik alanında aday gösterildiyse, enstrüman çalarak/çalmaya çalışarak müziksel zekasını eğitebilir.     

Çocuğunuz BİLSEM’e resim alanında aday gösterildiyse, resim çizmeye devam ederek görsel zekasını eğitebilir.

Çocuğunuz BİLSEM’e genel zihinsel alanda aday gösterildiyse, zeka oyunları, bulmaca, mekanik oyun setleri gibi materyallerle genel zihinsel becerilerini pekiştirebilir. 

Ancak çocuğunuzun ikinci aşamaya da zinde ve konsantre bir şekilde katılabilmesi için yüksek yoğunlukta olmamak kaydı ile zeka egzersizleri yapması önerilmektedir. Bu egzersizleri yapabilmesi için BİLSEM ONLINE çok iyi bir platform olarak hizmet vermektedir.

Daha detaylı bilgi için lütfen tıklayınız

Yetenek Gelişebilir mi?

Evet. Tüm yetenek türleri gelişime doğrudan açıktır. Picasso’nun ilk portresi ile son portresi arasında ki fark bize yeteneğin gelişebilirliğini kanıtlar. Ancak yeteneğin gelişebilmesi için kişide “o” alana uygun temel aksiyomların olması gereklidir. Müzik yapabilmek için müzik kulağının olması şarttır. Ritimleri duyamayan ya da melodiyi kavrayamayan bir kişinin geliştirebileceği bir yeteneği olmayabilir. Beethoven sağırdır, ancak ritimleri ve melodileri ayakları ile anlayabilecek temel yeteneğe sahiptir.

 

Kılavuz için tıklayın.

 

 

 

Bilsem Online Uygulamalarını Şimdi Keşfet

Bilsem Online mobil uygulamasını ücretsiz indirebilirsiniz. Bilsem Online mobil uygulaması Google Play veya App Store’da.

Google PlayApp Store