İlaçsız DEHB/ADHD Önerileri: Dikkat Eksikliği Olan Çocuklara Nasıl Yardım Edilir? - Bilsem Online

İlaçsız DEHB/ADHD Önerileri: Dikkat Eksikliği Olan Çocuklara Nasıl Yardım Edilir?

Çocuklarımızın dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB/ADHD) yaşaması, ebeveynler olarak sürekli bir mücadele anlamına gelebilir; ancak konu dikkat eksikliği olduğunda, ilaçların başvurulması gereken tek çözüm olmadığını bilmek önemlidir. İşte çocuklarınızın dikkat eksikliği belirtileriyle doğal yollardan başa çıkmak ve ilaçsız olarak yardım edebilmek için bazı öneriler:

Google PlayApp Store
23 Ocak 2024

İlaçsız DEHB/ADHD Önerileri: Dikkat Eksikliği Olan Çocuklara Nasıl Yardım Edilir?

Çocuklarımızın dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB/ADHD) yaşaması, ebeveynler olarak sürekli bir mücadele anlamına gelebilir; ancak konu dikkat eksikliği olduğunda, ilaçların başvurulması gereken tek çözüm olmadığını bilmek önemlidir. Bilsem Online ise içinde barındırdığı interaktif içerikler, kişiselleştirilmiş eğitim, zaman yönetimi eğitimi, kolay uygulama erişimi, pedagoglar ve akademisyenler tarafından özenle hazırlanmış içerik, veliye özel raporlama ve karne sistemi ile düzenli geribildirim gibi birçok özellik sunarak DEHB'li çocukların öğrenme süreçlerini desteklemeyi amaçlamaktadır.

Bilsem Online; interaktif içerikler, kişiselleştirilmiş eğitim, zaman yönetimi, kolay uygulama erişimi, özenle hazırlanmış içerik, 10.000'den fazla soru, 2000'den fazla deneme sınavı ve düzenli geribildirim ile DEHB'li çocukların öğrenme süreçlerini güçlendirir. Bilsem Online ile çocuğunuzun potansiyelini keşfetmek için buraya tıklayarak hemen kaydolun.

Uykudan beslenmeye, sanattan dış aktivitelere kadar birçok alanda etkili önerilerimiz var. Bilsem Online, interaktif içerikleri ve özel eğitim imkanlarıyla çocuğunuzun öğrenim sürecini desteklerken, ailelere de düzenli geribildirimlerle rehberlik ediyor. İşte çocuklarınızın dikkat eksikliği belirtileriyle doğal yollardan başa çıkmak ve ilaçsız olarak yardım edebilmek için bazı öneriler:

1. DEHB’li Çocuğunuz İçin Düzenli Uyku Alışkanlığı Geliştirin:

  • Özellikle DEHB'li çocuklar için yeterli uyku kritik öneme sahiptir; çünkü uyku düzeni, zihinsel performansı artırarak dikkat eksikliğini azaltmada oldukça etkilidir.
  • Çocuğunuzun uyku düzenine dikkat etmek ve dengeli bir uyku alışkanlığı geliştirmek, onun öğrenme süreçlerini destekleyerek zihinsel performansını korumasına yardımcı olacaktır.
  • Tutarsız uyku programı, karanlık ve serin bir oda veya mavi ışığa maruz kalma gibi bazı kötü rutinler çocuğunuzun gün içinde daha yorgun, dikkati dağınık ve uykulu hissetmesine sebep olabilir.
  • Bilsem Online, çocuğunuza etkili zaman yönetimini öğreterek dengeli bir uyku alışkanlığı geliştirmesine katkıda bulunur. Aynı zamanda Bilsem Online ile çocuğunuz, gün içinde limitsiz soru ve deneme sınavları çözebilir ve bu zihinsel yorgunlukla günü erken bitirmek isteyebilir. Bir deneyin deriz!

2. DEHB’li Çocuğunuzla Beslenme Düzeni Oluşturun:

  • DEHB'li çocuklar için uygun bir beslenme düzeni oluşturmak, zihinsel odaklarını artırarak dikkat eksikliği belirtilerini hafifletebilir.
  • Gıda katkı maddeleri ve renklendiriciler DEHB semptomlarını kötü anlamda etkileyebilir.
  • Omega-3 yağ asitleri içeren gıdaların ve protein açısından zengin besinlerin ise DEHB semptomlarını yönetmeye yardımcı olduğu bilinmektedir.
  • Şeker ve işlenmiş gıdalardan kaçınmak, dengeli bir beslenme düzeni oluşturarak DEHB'li çocukların enerji seviyelerini dengelemeye katkı sağlayabilir.
  • Bilsem Online, çocuğunuzun bilişsel becerilerini oldukça önemser ve onun öğrenim sürecine odaklanmasına yardımcı olacak sağlıklı beslenme alışkanlıkları hakkında ebeveynlere düzenli olarak bilgiler ve tavsiyeler sunar.

3. DEHB’li Çocuğunuz İçin Bilsem Online Uygulamasını Keşfedin:

  • Bilsem Online uygulaması, dikkat eksikliği yaşayan çocuklar için kapsamlı ve özelleştirilmiş eğitim kaynakları sunarak ailelere büyük bir destek sağlamaktadır. 
  • Uygulama, çocukların dikkat eksikliği ve hiperaktivite belirtileriyle başa çıkmalarına yardımcı olacak interaktif materyaller, öğrenme oyunları ve zaman yönetimi becerilerini geliştirecek modüller içerir. 
  • Bilsem Online, DEHB'li çocukların eğitimine dair güçlü bir kaynak olup, aileleri uygun stratejiler ve tekniklerle donatarak çocukların potansiyellerini maksimize etmelerine yardımcı olmaktadır.
  • Bilsem Online; interaktif ve oyunlaştırılmış içerikler, kişiselleştirilmiş özel eğitim imkanları, zaman yönetimi eğitimi, uygulamaya ulaşım kolaylığı, pedagog ve akademisyenler tarafından özenle hazırlanan içerik, 10.000'den fazla soru ve 2000'den fazla deneme sınavı ile ebeveynlere düzenli geribildirim ve öğrenci takibi gibi birçok öne çıkan özellik sunarak, DEHB'li çocukların öğrenme süreçlerini desteklemektedir.

4. DEHB’li Çocuğunuzu Müzik ve Sanata Yönlendirin:

  • Müzik, DEHB’li çocukların duygu durumlarını dengelemelerine ve dikkat sürelerini artırmalarına yardımcı olabilir.  Çizim veya el sanatları gibi sanat aktiviteleri ise DEHB'li çocukların enerjisini olumlu bir şekilde yönlendirmelerine yardımcı olur.
  • Ritim ve melodiler çocukların odaklanma ve stresle başa çıkma becerilerini geliştirmelerine katkı sağlarken öte yandan sanat; çocukların duyusal ifade ve yaratıcılıklarını ortaya çıkarmalarına olanak tanır. 
  • Bilsem Online, çocukların müziğe ve sanata olan ilgilerini geliştirmeye yönelik bilişsel becerilerini yükselten interaktif modülleriyle büyük destek sunar. Müzik ve sanatla ilişkili zihinsel becerileri geliştirmeye odaklanan interaktif testler ve oyunlar içeren Bilsem Online, DEHB'li çocukların dikkat sürelerini artırmak için etkili bir araçtır.

5. DEHB’li Çocuğunuzla Dış Aktivitelere Katılım Sağlayın:

  • DEHB'li çocukların dış aktivitelere katılımı dikkat sürelerini ve odaklanma becerilerini geliştirmede çok önemli bir rol oynar.
  • Takım sporları, çocukların sosyal becerilerini geliştirmelerine katkıda bulunurken, bireysel sporlar ise odaklanma becerilerini artırabilir.
  • Doğada yapılan aktiviteler, DEHB semptomlarını azaltabilir. Doğa yürüyüşleri ve açık hava aktiviteleri, DEHB'li çocukların doğayla iç içe olmalarını sağlayarak stres seviyelerini düşürebilir.
  • Bilsem Online'ın her yerden ve her zaman sadece tablet, telefon veya bilgisayar ile erişilebilir olması, çocukların eğitimlerini dış aktivitelerle birleştirmelerini etkili şekilde sağlar. Bilsem Online sayesinde öğrenme saatleri, dış aktiviteler ve dinlenme zamanları daha dengeli bir şekilde planlanabilir.

6. DEHB’li Çocuğunuz İçin Davranış Terapisini Gözden Geçirin:

  • Davranış terapisi, her çocuğun özel ihtiyaçlarını dikkate alarak bireyselleştirilmiş bir yaklaşım sunarak çocuğun bireysel güçlü yanlarına odaklanarak olumlu davranışları teşvik eder.
  • DEHB'li çocuklar için davranış terapisi gibi kişiselleştirilmiş ve ilaçsız terapötik seçeneklere yönelmek, çocukların potansiyellerini en üst düzeye çıkarmak için önemli bir adımdır. 
  • Bilsem Online içerisindeki kişiye özel öz yinelemeli öğretim metodu ile kişiselleştirilmiş eğitim sağlanır ve öğrencilerin kendi eşsiz öğrenme tarzlarına uygun bir şekilde öğrenmeleri desteklenir. Bilsem Online, çocukların potansiyellerini açığa çıkararak başarıya ulaşmalarına yardımcı olur.
  • Ayrıca Bilsem Online’ın sunduğu Türkiye’de İLK ve TEK olan Bilişsel Beceri Raporu, Detaylı Performans Analizi ve Gelişim Raporları, sizlere düzenli anlık geri bildirim sağlayarak çocuğunuzun davranış terapisi sürecine destek sağlar.

7. DEHB’li Çocuğunuzla Beyin Antrenmanı Yapın:

  • DEHB ile mücadele eden çocukların eğitim süreçlerini desteklemek, onların bilişsel becerilerini güçlendirmek ve konsantrasyonlarını artırmak için beyin antrenmanı oldukça kritik bir öneme sahiptir.
  • EEG biofeedback, beyin dalgalarını izleyerek çocuğunuzun konsantrasyonunu artırabilir. Bu teknik, DEHB'li çocukların dikkatlerini daha iyi yönetmelerine yardımcı olabilir.
  • Bilsem Online, içerisinde özel olarak tasarlanmış sorular ve deneme sınavlarıyla çocuklarınızın bilişsel becerilerini güçlendirmelerine yardımcı olurken aynı zamanda çocuklara Bilsem sınav formatına uygun bir şekilde hazırlık yapma imkanı sunar.
  • Bilsem Online, çocukların bireysel zeka seviyelerini ölçmelerine yardımcı olacak içerikler sunar. Bilsem Online kullanıcılarına WISC-R zeka testi formatına uygun sorularla beyin antrenmanı yapma imkanı tanır. 
  • DEHB'li çocuklar için beyin egzersizi olarak Bilsem Online, sadece konsantrasyonlarını artırmakla kalmaz, aynı zamanda zeka düzeylerini güçlendirerek daha başarılı bir öğrenme sürecine katkıda bulunur. 

 

Çocuklarınızın DEHB/ADHD belirtilerini ilaçsız yöntemlerle yönetmek uzun vadeli bir çaba ve sabır gerektirir. Her çocuk farklıdır, bu nedenle etkili bir yöntem bulmak için deneme yanılma süreci normaldir. Bilsem Online, çocuğunuzun öğrenim sürecini desteklemek ve DEHB/ADHD yönetiminde size yardımcı olmak için kapsamlı bir kaynak sunar. 

Unutmayın ki, çocuğunuzun gelişimini takip etmek ve ihtiyaçlarına uygun stratejiler geliştirmek önemlidir. Özelleştirilmiş içerikleri, interaktif testleri ve performans takibi özellikleri ile çocuğunuzun öğrenme deneyimini destekler, ebeveynlere anlık geri bildirimlerle rehberlik eden Bilsem Online, dikkat eksikliği yaşayan çocuğunuza doğal yoldan etkili çözümler sunmanıza yardımcı olacaktır.


Bilsem Online ile başarı dolu bir eğitim yolculuğuna adım atmak için hemen kayıt olun!

 

 

Konuyla alakalı sıkça sorulan sorular
Bilsem Nedir?

Bilsem, Bilim ve Sanat Eğitim Merkezlerinin kısaltılmış ismidir. İlkokullarda sınavla tespit edilen özel yetenekli öğrencilerin örgün eğitim kurumlarındaki eğitimlerini aksatmayacak şekilde bireysel yeteneklerinin farkında olmalarını sağlamak ve sahip oldukları kapasitelerini geliştirerek üst düzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla devlete bağlı olarak açılmış olan özel eğitim kurumlarıdır.

BİLSEM'e Nasıl Başvurulur

Bilim ve Sanat Eğitim Merkezlerine öğrenci seçimi Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından her yıl belirlenen tarihlerde yapılan sınav sonuçlarına göre yapılmaktadır. Bu sınav ilkokul 1., 2. ve 3. sınıf düzeyindeki öğrencilere tablet üzerinde dijital olarak yapılmaktadır. Sınava katılacak olan öğrenciler okullarındaki sınıf öğretmenleri tarafından doldurulan 'gözlem formu' listesiyle aday gösterilmektedir.

Aday Gösterildikten Sonra Ne Yapmak Gerekir?

Aday gösterilen öğrencilerin tümü grup tarama sınavına (tablet üzerinde yapılan dijital uygulama) girmelidir. Grup tarama uygulamasına girecek olan öğrencilerin randevuları il tanılama sınav komisyonu tarafından MEBBİS-BİLSEM İşlemleri Modülü üzerinden belirtilen tarihler arasında günlük 4 oturum olarak planlanmaktadır. Grup tarama uygulaması tüm Türkiye’de tamamlandıktan sonra yetenek alanları bazında sonuçlara göre ülke ortalaması belirlenerek, bireysel değerlendirmeye hak kazanan öğrenciler MEB kurumsal web sitesinden ilan edilecektir. Bireysel değerlendirmeye hak kazanan öğrencilere il tanılama sınav komisyonu tarafından MEBBİS-BİLSEM işlemleri modülü üzerinden randevu verilecektir.

Bilsem Online Uygulamalarını Şimdi Keşfet

Bilsem Online mobil uygulamasını ücretsiz indirebilirsiniz. Bilsem Online mobil uygulaması Google Play veya App Store’da.

Google PlayApp Store