Türkiye'nin Uzay Serüveni: Türk Astronot Alper Gezeravcı ve Görevi Hakkındaki Tüm Detaylar - Bilsem Online

Türkiye'nin Uzay Serüveni: Türk Astronot Alper Gezeravcı ve Görevi Hakkındaki Tüm Detaylar

İlk Türk astronot olan Alper Gezeravcı kimdir, neden seçilmiştir, uzayda hangi görevleri üstlenecektir? Uzay yolculuğu ne zaman başlayacak ve fırlatma işlemi nereden gerçekleştirilecek?

Google PlayApp Store
17 Ocak 2024

İlk Türk astronotumuz Alper Gezeravcı çok yakında uzaya doğru yola çıkıyor! 

 

Türkiye nihayet yıllardır beklediği önemli bir döneme şahitlik ediyor. Ülkemiz, tarihinde ilk defa bir astronotunu uzaya göndererek kendi vatandaşını uzaya taşıyan seçkinlerin kulübüne resmi olarak katılıyor. Türkiye'nin bu kocaman adımı, genç bilim kahramanlarının gözlerinde yeni ufuklar açacak. Belki bir gün siz de uzaya gitmek isteyeceksiniz, kim bilir! Ayrıca, Alper Gezeravcı'nın uzayda yapacağı deneylerle, Türk bilimine ve teknolojisine yeni bilgiler ve fikirler katılacak. Uzayda neler öğreneceğiz hep birlikte göreceğiz! 

 

Peki bu uzay yolculuğu Türkiye'ye neler getirecek? Alper Gezeravcı'nın uzayda gerçekleştireceği deneyler nasıl planlandı ve neyi amaçlıyor? 

 

İlk Türk astronot olan Alper Gezeravcı kimdir, neden seçilmiştir, uzayda hangi görevleri üstlenecektir? Uzay yolculuğu ne zaman başlayacak ve fırlatma işlemi nereden gerçekleştirilecek?

 

Bilsem Online ile çocuğunuzun uzay tutkusu, yıldızlara uzanan bir geleceğe dönüşsün!

 

Türkiye’nin ilk insanlı uzay yolculuğu hakkında merak edilenlerin tüm soruların cevapları bu yazımızda. 

 

  1. İlk Türk Astronot Nasıl Seçildi?

Mayıs 2022'de "Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu" görevi için 2 Türk vatandaşının seçileceği bildirildi ve Türk astronot başvurusu hakkındaki bilgiler Türkiye Uzay Ajansının (TUA) internet sitesinde yayımlandı. Türk astronot seçimleri için 36 bin aday başvuru yaptı. Adaylar arasından 30'u Ankara'ya çağrıldı. Adayların seçilmesinde mühendislik, fizik, tıp ve astronomi alanlarında gösterdikleri faaliyetlerin yanı sıra yaptıkları sporlar da belirleyici oldu. Gerekli şartları sağlayan adaylar Ankara'da tıbbi ve psikolojik testlerden geçirildi.

 

  1. Seçilen Astronotlar Ne Zaman İlan Edildi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Havalimanı'nda geçen yılın nisan ayı sonunda başlayan dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST'te yaptığı konuşmada Alper Gezeravcı'nın asil, Tuva Cihangir Atasever'in yedek uzay yolcuları olarak belirlendiğini duyurdu.

 

  1. Astronotlar Nerede Eğitim Aldı?

Türkiye'nin insanlı ilk uzay görevini gerçekleştirecek "uzay yolcusu"nun eğitim ve uçuş hizmeti için ABD'deki Axiom Space ile işbirliğine gidildi. Astronotların eğitim süreci ABD'nin Teksas eyaletinin Houston kentinde yürütüldü.

 

Bilsem Online, çocuklarınızın bilimle tanışmasını ve uzayı keşfetmesini sağlıyor!

 

  1. Alper Gezeravcı Kimdir?

Türkiye'nin ilk astronot adaylarından biri olan Alper Gezeravcı, uzun bir süre Hava Kuvvetleri'nde pilotluk yaparak askeri havacılık alanında deneyim kazanmıştır. Türkiye Uzay Ajansı tarafından belirlenen astronotluk başvuru kriterlerini karşılamak için zorlu testleri başarıyla geçmiş olan Gezeravcı, Türkiye'nin uzaydaki temsilcisi olma sorumluluğunu üstlenmiştir. Uzun bir süre boyunca Hava Kuvvetleri'nde aktif görevde bulunmasının yanı sıra astronot adaylığı sürecinde gösterdiği başarılar sayesinde Axiom Mission 3 için seçildi.

 

  1. Alper Gezeravcı Uzayda Ne Yapacak?

Gezeravcı, 14 gün boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu'nda çeşitli bilim misyonlarını gerçekleştirmek üzere uzaya gönderiliyor. Üniversite ve araştırma kurumlarınca bu misyon için hazırlanan deneyler, çıkılan çağrı neticesinde TUA ve TÜBİTAK Uzay uzmanlarından oluşan bir komisyonca değerlendirildi. Aralarında kanserden bağışıklık hücrelerine, alglerden propolise kadar literatüre katkı sağlayacak çalışmaların bulunduğu 13 deney uzayda gerçekleştirilecek.

 

Çocuğunuzun uzay hayallerini Bilsem Online ile gerçeğe dönüştürün!

 

  1. Türkiye’nin Uzay Yolculuğu Ne Zaman Başlıyor?

Normalde 17 Ocak'ı 18 Ocak'a bağlayan gece saat tam 01.11’de uzaya çıkması beklenen Alper Gezeravcı’nın bu 14 gün sürecek olan ve heyecanla beklenen uzay yolculuğu teknik sebeplerden ötürü yine ertelenmek durumunda kaldı. Gezeravcı’nın ilk insanlı uzay misyonunun başlama tarihinin, 18 Ocak’ı 19 Ocak’a bağlayan gece saat 00.49’da gerçekleşeceği bildirildi. Mürettebatı taşıyacak aracın 1,5 gün sürecek yolculuk sonunda, 20 Ocak’ta Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlenmesi bekleniyor.

 

  1. Fırlatma İşlemi Nerede ve Ne Zaman Yapılacak?

SpaceX Falcon 9 roketi, Ax-3 mürettebatını SpaceX Dragon uzay aracıyla NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'ndeki Fırlatma Kompleksi 39A'dan ISS'ye fırlatılacak. Florida eyaletinin doğusunda ve batısında tespit edilmiş farklı iniş noktaları ise dönüşte hava ve deniz yüzeyinin şartlarının uygunluğuna göre tercih edilecek.

 

  1. Gezeravcı’nın Uzay Ekibinde Kimler Olacak?

Axiom Space'in ISS'ye göndereceği "Ax-3" görevi için 4 kişilik mürettebat arasında Gezeravcı'nın yanı sıra ABD ve İspanya'yı temsilen misyon lideri Michael Lopez-Alegria, İtalyan Hava Kuvvetlerinden Pilot Walter Villadei ve Avrupa Uzay Ajansı adına katılan İsveçli Marcus Wandt bulunuyor.

 

Astronomi tutkusunu Bilsem Online ile besleyin, çocuğunuzun geleceğini parlaklaştırın!

 

  1. Uzayda Ekibin Yemek İhtiyacı Nasıl Giderilecek?

Nisan 2023'te astronotların beğendikleri yemek grupları tespit edildi. İlk numunelerin testleri NASA bünyesindeki laboratuvarlarda gerçekleştirildi. ISS'de yenilecek yemekler astronotlardan çok önce kargo olarak oraya ulaştırıldı. ISS'ye ulaşmak için kullanılacak "Crew Dragon" kapsülünün içinde yolculuk için yemek olacak.

 

  1. Bilim Misyonu Kapsamında Kaç Uçuş Yapılacak?

Misyonda 2 insanlı uçuş, 6 aylık bir aradan sonra bu kez de 4 insanlı bir uçuş yer alacak. İlk insanlı uçuş, ekim ayında ABD'li aktör Tom Cruise'un da dahil olduğu Ax-1 göreviyle gerçekleşmişti. Ax-3 görevinde, Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever'in yanı sıra Amerikalı misyon lideri Michael Lopez-Alegria, İtalyan Hava Kuvvetleri'nden Pilot Walter Villadei ve İsveçli araştırmacı Marcus Wandt yer alacak.

 

  1. Bu Türkiye’nin İlk Uzay Yolculuğu Mu?

Hayır, Türkiye'nin ilk uzay yolculuğu Alper Gezeravcı ile gerçekleşmiyor. Daha önce Sovyet kozmonotu Andriyan Grigoryeviç Nikolayev, 1962'de Vostok 3 görevinde Türk kökenli ilk kozmonot olarak uzaya gitmiştir. Alper Gezeravcı ise Türkiye'nin ilk insanlı uzay misyonuna katılan astronot olarak tarihindeki bu önemli adıma imza atmaktadır.

 

  1.  Gezeravcı’nın Armasında Hangi Semboller Yer Alıyor?

Alper Gezeravcı'nın astronot olarak kullanacağı arma, Türk Uzay Ajansı tarafından oluşturulmuş ve üzerinde Türk bayrağı, Göktürk-1 uydusunun logosu, Boğaz Köprüsü, Ay ve yıldız sembolleri bulunmaktadır. Bu semboller, Türk uzay programının simgelerini ve Türk kültürünü temsil etmektedir.

 

  1.  Uzay İstasyonundan Dönüş Ne Zaman Planlanıyor?

Alper Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'nda geçireceği 14 günlük bilim misyonunun ardından dönüş tarihi belirli bir süre içerisinde gerçekleşecektir. Ancak net bir tarih verilmemiştir. Uzay istasyonundan dönüş planı, çeşitli faktörlere bağlı olarak, özellikle hava ve deniz şartlarına göre değişebilir. Bu nedenle, dönüş tarihiyle ilgili güncel bilgiler, misyon ilerledikçe ve dönüşe yaklaştıkça açıklanacaktır.

 

Bilsem Online ile bilgiye bir adım, yarına yatırımdır.

 

Alper Gezeravcı'nın uzaydaki misyonu, Türkiye'nin uzay keşifleri alanındaki önemli adımlarından biri olarak tarihimize geçiyor. Bu unutulmaz anları ve uzaydaki macerasını en güncel ve detaylı şekilde takip etmek için biz Bilsem Online'ı sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. 

 

Bilsem Online ile başarı dolu bir eğitim yolculuğuna adım atmak için hemen kayıt olun!


 

Konuyla alakalı sıkça sorulan sorular
Bilsem Nedir?

Bilsem, Bilim ve Sanat Eğitim Merkezlerinin kısaltılmış ismidir. İlkokullarda sınavla tespit edilen özel yetenekli öğrencilerin örgün eğitim kurumlarındaki eğitimlerini aksatmayacak şekilde bireysel yeteneklerinin farkında olmalarını sağlamak ve sahip oldukları kapasitelerini geliştirerek üst düzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla devlete bağlı olarak açılmış olan özel eğitim kurumlarıdır.

BİLSEM'e Nasıl Başvurulur

Bilim ve Sanat Eğitim Merkezlerine öğrenci seçimi Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından her yıl belirlenen tarihlerde yapılan sınav sonuçlarına göre yapılmaktadır. Bu sınav ilkokul 1., 2. ve 3. sınıf düzeyindeki öğrencilere tablet üzerinde dijital olarak yapılmaktadır. Sınava katılacak olan öğrenciler okullarındaki sınıf öğretmenleri tarafından doldurulan 'gözlem formu' listesiyle aday gösterilmektedir.

BİLSEM Öğrenci Seçim Süreci Kimler Tarafından Yürütülür?

Her eğitim öğretim yılında bilim ve sanat merkezlerine yerleştirilecek öğrencilerin tanılama süreçleri ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek üzere il tanılama sınav komisyonları oluşturulur. Bu komisyon Özel eğitim ve rehberlik hizmetlerinden sorumlu milli eğitim müdür yardımcısı/şube müdürü başkanlığında, BİLSEM müdürleri ve Rehberlik ve araştırma merkezi müdürü olmak üzere en az üç üyeden oluşur.

Bilsem Online Uygulamalarını Şimdi Keşfet

Bilsem Online mobil uygulamasını ücretsiz indirebilirsiniz. Bilsem Online mobil uygulaması Google Play veya App Store’da.

Google PlayApp Store