Bilsem Öğrenci Seçimi ve Bilsem - Bilsem Online

Bilsem Öğrenci Seçimi ve Bilsem

BİLSEM kelimesi başta eğitimciler olmak üzere siz değerli okuyucularıma ne hatırlatıyor? Çoğumuzun aklına bilmek fiilinin şart eki almış hâli geliyor; değil mi?

Google PlayApp Store
14 Kasım 2018
Bilsem Öğrenci Seçimi ve Bilsem

BİLSEM kelimesi başta eğitimciler olmak üzere siz değerli okuyucularıma ne hatırlatıyor? Çoğumuzun aklına bilmek fiilinin şart eki almış hâli geliyor; değil mi? Hâlbuki BİLSEM kelimesinin açılımı “Bilim ve Sanat Eğitim Merkezi”dir. Ülkemizdeki hemen her ilde MEB’e bağlı en az bir tane BİLSEM vardır. BİLSEM’ler üstün yetenekli/zekâlı öğrencilerin örgün eğitim kurumlarının yanında özel eğitim aldıkları bilim sanat merkezleridir.

BİLSEM’lerin kuruluşundaki amaç üstün yetenekli/zekâlı öğrencilerin normal eğitim kurumlarında gelişimlerini tamamla imkânlarının sınırlı olması nedeniyle; bu tanımdaki öğrencilerin kendi yeteneklerinin farkında olarak daha donanımlı yetişmelerine katkı sağlamaktır.

Bilim ve Sanat Eğitim Merkezi’ne öğrenci seçimleri nasıl yapılmaktadır?

Öğrencisinin/çocuğunun üstün yetenekli/zekâlı olduğunu düşünen veli/öğretmen öğrencisini RAM’lara(Rehberlik Araştırma Merkezi) yönlendirip ön tanılama yaptırabilir.

Milli Eğitim Bakanlığı Bilim ve Sanat Eğitim Merkezleri yönergesine göre; okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim çağındaki üstün yetenekli çocuk/öğrenciler bu merkezlerde eğitim alabilirler. Bilim ve Sanat Eğitim Merkezleri her yıl Şubat ayı sonuna kadar üstün yetenekli çocukların başvurularını kabul etmekte ve yapılan tanılamadan sonra bu çocuk/öğrencileri eğitim programına almaktadır.

Bilim Sanat Eğitim Merkezi’ne öğrenci seçimi için velilerden çok öğretmenlerin üstün yetenekli gördükleri öğrencileri için Şubat ayı içerisinde müracaat etmeleri gerekmektedir.

Tanılama işlerinden geçen üstün yetenekli öğrencilerden seçilenler, örgün eğitim kurumlarının yanında Bilim ve Sanat Eğitim Merkezleri’nde eğitim görmeye kabul edilmektedirler.

Türkiye’de hemen hemen her ilimizde Bilim ve Sanat Eğitim Merkezi var ve üstün yetenekli öğrenci olarak belirlenmiş 10.000’e yakın öğrenci mevcuttur.

Üstün yetenekli/zekâlı öğrencilerin kendilerinin farkında olma ve daha donanımlı yetişmelerini sağlamak amacıyla MEB tarafından kurulmuş Bilim Sanat Merkezleri çok faydalı işler yapmaktadır. MEB Bilim ve Sanat Eğitim Merkezi Yönergesi Şubat 2007 yılında yayınlanmış ve ilk Bilim Sanat Merkezleri bu tarihten sonra kurulmaya başlanmıştır. Bu nedenle BİLSEM’lerin yararlı sonuçlarını yeni yeni görüyoruz ve bundan sonra da görmeye devam edeceğiz.

Bilsem Sınavı 2018 -2019 sınav tarihleri için tıklayın.

 

 

 

Bilsem Online Uygulamalarını Şimdi Keşfet

Bilsem Online mobil uygulamasını ücretsiz indirebilirsiniz. Bilsem Online mobil uygulaması Google Play veya App Store’da.

Google PlayApp Store